93 213 39 45 aula@boscturull.catAula Ambiental Bosc Turull
Entra

Accedeix al teu compte

Usuari *
Contrasenya *

Fem compostatge a l'Aula Ambiental Bosc Turull!

Conjunts de compartiments del compostador comunitari del Bosc Turull

Vols saber com s’alimenten les plantes? Vols deixar d’utilitzar adobs químics? T’agradaria contribuir a una major sostenibilitat? Amb el compostatge pots tenir un paper actiu en la millora del medi ambient d’una forma fàcil i senzilla.

A l’Aula Ambiental Bosc Turull podràs conèixer dos processos diferents per obtenir el millor adob: el compostador comunitari i el vermicompostador.

Vine a conèixer-los i participa-hi!

El COMPOSTADOR COMUNITARI

  • Com s'utilitza? És molt fàcil!

En primer lloc, hem de tenir en compte quin tipus de restes aportem. En funció de la tipologia, fresques o seques, s’haurà de seguir un procés o un altre. Cal observar que al costat del compostador hi ha dues caixes amb matèria seca.

Caixes de matèria seca

    • Si portem restes fresques de fruita i verdura caldrà fer una mescla amb les restes seques fines ubicades en una caixa a part (75% de fresc i 25% de sec fi). Un cop llesta la barreja, l’abocarem dins el compostador.
    • Si portem restes seques fines del jardí (fulles i herba seca) les deixarem al compartiment corresponent al costat del compostador.

    •  Si portem restes seques del jardí (branques d’arbres i arbustos) podeu sol·licitar el servei de la biotrituradora per esmicolar el material i deixar-lo al compartiment corresponent.
  •   Els cicles del compostatge

La unitat de compostatge està formada per tres compartiments que organitzen els cicles del compost, estan identificats per colors:

Compartiments, groc i vermell, del compostador oberts

VERD: compartiment actiu, és on es dipositen les restes orgàniques.

GROC: compartiment en procés de maduració, no s’hi ha d’abocar més residus orgànics.

VERMELL: conté el compost madur que es pot anar extraient per utilitzar-lo com a adob un cop garbellat. 

 

 

  

EL VERMICOMPOSTADOR

A l’Aula Ambiental Bosc Turull també tenim un vermicompostador, un sistema per obtenir compost a partir de l’acció dels cucs vermells (Eisenia foetida).

El vermicompostador de l’Aula Ambiental Bosc Turull

 

Cucs vermells del vermicompostador del Bosc Turull

 El vermicompostador està format per un sistema de safates apilades on viuen els cucs que s’alimenten de les aportacions de restes fresques de fruita i verdura. Els excrements d’aquests animalons s’acumulen a les safates i van madurant per l’acció de microorganismes fins que s’obté un compost anomenat humus de cuc que té un alt poder fertilitzant. La seva textura fina i homogènia permet una fertilització còmode i eficient de les terres o substrats de cultiu de tot tipus de plantes de l’hort i el jardí.

 

  

Imatge interior del vermicompostador

El poc espai que ocupa i la practicitat del seu disseny i funcionament facilita que es pugui fer compostatge en espais reduïts.

Us convidem a conèixer el procés i a contribuir a alimentar els cucs de l’Aula. És una activitat molt recomanable per fer en família (i sense!).

Agenda

Adreça i Horaris

Adreça

C/Passeig Turull, 2-4 
08023 Barcelona
Tel 93 213 39 45

Horari (tardor i hivern)

Dilluns: tancat
Dimarts, dijous i divendres: 9:30 a 14:30h
Dimecres tarda: 15:00 a 18:00h
Dos dissabtes al mes: 10 a 14h

Horari (primavera i estiu)

Dilluns: tancat
Dimarts, dijous i divendres: 9:30 a 14:30h
Dimecres tarda: 15:30 a 19:30h
Dos dissabtes al mes: 10 a 14h